fbpx

АМЕРИКАНСКИЯТ ХУДОЖНИК БРАЯН ДЕЙЛИ С ИЗЛОЖБА В ПОДКРЕПА НА И АЗ МОГА

Фондация „Съвременно изкуство“ представи “Разсекретено: Разгадаването на един парадокс”, ретроспективна изложба на именития американски художник Браян Дейли, която ще се проведе от 21 октомври – 23 Ноември 2014 г. в Национална художествена галерия, София.

Събитието бе посветено на И АЗ МОГА.

Изложбата представи широкия диапазон от дейности, характеризиращи интригуващата кариера и практика на Дейли. Както концептуална така и сценична, неговите творби в различни медии канят зрителя активно да участва на няколко нива. Въпреки че много от изкуството тук е базирано на фотографията, Дейли не е фотограф в обичайния смисъл на думата. Той по-скоро използва медиума фотография като средство за реализиране на креативните му идеи и за създаването на изобретателни композиции, които засягат социалните, политическите и културните проблеми на нашето време.

Творчеството на Дейли е вдъхновено от неговата необичайна еволюция като автор. Като студент в Институтa Отис в Лос Анджелис (Магистър по изящни изкуства, 1975) и в последвалата му кариера в изкуството в Лос Анджелис, той е сред пионерите на креативното експериментиране, определящо плодовитата артистична среда на Калифорния през тази епоха. Неговите провокативни творби от периода, представени в тази изложба за пръв път от 70-те годининасам, пресичат границите между живопис, скулптура и изкуството на пърформанса, отразявайки социално-политическите предизвикателства на своето време.

В последвалите две и половина десетилетия в периода между неговата ранна творческа кариера в изкуството и сегашната му практика, Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност. Завръщайки се към призванието си на творец в началото на 21-ви век, Дейли поглежда назад към този междинен период от живота си – неговото “карирано минало” – като към върхово изпълнение и като източник на вдъхновение за творбите си от последните няколко години –сериите от фотографии “Америка в цветове”, “Tableau Vivant”, “Морфей” и видеото “Жикай”.

Завладяващите и често потайни преживявания на Дейли в центъра на световните дела осигуряват плодовита почва за творчеството му и провокират неговия непрестанен интерес към важните проблеми на съвременния свят. Богатият и енигматичен символизъм в неговите творби ни предизвиква да разкрием мистериите, които се крият зад неговите иновативни и креативни прийоми и вече “разсекретени” истории.