fbpx

АМЕРИКАНСКАТА АВТОРКА НА СЪВРЕМЕННО АМЕРИКАНСКО ИЗКУСТВО ШАНЪН ПЛЪМ С ИЗЛОЖБА В ПОДКРЕПА НА I CAN TOO

Събитието се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България, Посолство на САЩ в България, Национална Художествена Академия и фондация И АЗ МОГА / I CAN TOO.

Известната авторка на съвременно американско изкуство и поддръжник на I CAN TOO – Шанън Плъм (Shannon Plumb), представи в България колекция от фотографии, видео и филмови продукции под надслов „Щрихи от филми“. Изложбата, представена от Фондация „Съвременно изкуство“, се проведе от 18 април до 7 май 2014 г. в Галерия “Академия”, НХА.

С посещението на Шанън, в България стартира платформа на тема „Съвременното изкуство като начин на мислене“. Първата дискусия по темата бе с участието на Катлийн Гончароф, куратор, арт консултант и отговорник за американското представяне на 50-то Биенале на изкуствата във Венеция, Шерил Хартъп, независим куратор и изкуствовед, Стефан Стоянов, куратор и собственик на Галерия “Стефан Стоянов” в Ню Йорк – лице на I CAN TOO, както и Шанън Плъм.

Шанън Плъм е модерният Чарли Чаплин в рокля, а понякога и със залепен мустак и тиранти. Изкуството и е вдъхновено от историята на телевизията, американското кино и пърформанс и е силно повлияно от символите на домашния живот, модата, спорта и рекламата. Работата й е близка до провокативната поп култура, като отразява събития като Олимпийските игри или модни дефилета, с които има особена интимна връзка, заради ранната си кариера на фото модел за световно известния фотограф Марио Соренти. Героите на нейното изкуство олицетворяват социални стереотипи, които са едновременно хумористични и социално критични. PLUMB is FUN (Плъм е забавна) като настроение присъства във всички нейни образи, но без да олекотява провокираната ретроспекция и самоанализа.

Най-новата й творба е широко акламираният пълнометражен филм „Towheads“ („Блондини“), който изследва нейния личен живот и различните и понякога противоречиви роли на майка, съпруга и професионалист. Историята е дълбоко смущаващата инфантилизация и изолация на една майка, която гледа две деца в Бруклин. Филмът има редица награди, включен е в програмата на международни фестивали, включително фестивала New Directors/ New Films 2013, организиран от Музея за модерно изкуство (МОМА) и Линкълн Център, Ню Йорк и е откупен от МОМА за постоянната колекция на музея.